Pastellimaalauskurssi

Pastellimaalauskurssi on käynnissä! Liity mukaan verkkokurssilleni ja opiskele pastellimaalausta oman kotisi rauhassa. Kurssiin kuuluu runsaasti videomateriaalia ja mielenkiintoista tehtävää, joiden ansiosta taitosi kehittyvät nopeasti. 

"Opin tällä kurssilla paljon enemmän parissa viikossa kuin opiston kurssilla puolessa vuodessa. Kiitos todella paljon ja aion jatkossakin ottaa teidän kursseja, sillä saan niistä niin paljon iloa ja hyötyä."

– Pastellimaalauskurssin osallistuja

  • Liisa Tuimala

Näin maalaat luonnollisia vihreitä pastelleilla

Luonto- ja maisemakuvissa on paljon vihreää: ruohot, puut, pensaat ja muu kasvillisuus. Miten onnistua vihreän maalaamisessa niin, että teos näyttää kiinnostavalta ja realistiselta? Kuinka saada luontokuvaan tunnelmallista syvyyttä ja kuinka välttää keinotekoinen vaikutelma?

Vihreitä kuivapastelleja kirkkaista neutraaleihin.

Tässä jutussa annan muutaman hyvän vinkin, joiden avulla voit parantaa pastellimaalauksiasi.1. Maalaa alusmaalaus vastavärillä


Kun alan maalata maisemateosta, kiinnitän aivan aluksi huomiota siihen, mitä väriä pohjallani on vihreän alla. Niinpä ensimmäisenä työvaiheena maalaan alusmaalauksen vihreän vastavärillä eli punaisella.


Alusmaalauksen tekeminen pastelleilla alkaa siitä, että pastellipohjalle maalataan kuivapastelleilla alueittain eri sävyjä – tässä tapauksessa punaisen eri sävyjä – kiinnittäen huomiota kuvan tummuuasteisiin. Jos lopulliseen maisemaan on tulossa tummia alueita, niihin kohtiin maalataan tumminta punaista ja jos vaaleita, niihin vaaleaa. Alusmaalaus siis heijastelee lopullista kuvaa valöörien suhteen. Työvaihe saa olla raaka ja suurpiirteinen, yksityiskohdilla ei ole tässä vaiheessa merkitystä.

Alusmaalauksen ensimmäinen vaihe, jossa kuivapastelleja on maalattu pohjalle alueittain.

Kun tärkeimmät alueet on maalattu kuvaan, pohjalla olevat värit kastellaan ja niitä sivellään pohjalla märän siveltimen avulla. Sivelyssä voi käyttää vettä tai vahvaa alkoholia, jota saa apteekista. Työvaihe muistuttaa vesiväreillä maalaamista.

Alusmaalauksen toinen vaihe, jossa värit on sivelty pohjaan 70 % alkoholilla.

Jotta vaaleat ja tummat alueet eivät sotkeennu toisiinsa, sively kannattaa tehdä pala kerrallaan ja keskittyen yhteen tummuuteen kerrallaan. Itse maalaan vaaleimmat kohdat ensin ja siirryn asteittain kohti tummimpia alueita.


Kuivapastellin kastelu saa väripigmentit sulautumaan pohjaan. Märän alusmaalauksen jälkeen pohjassa on värikerros, mutta maalatessa pohja tuntuu tuoreelta. Tällä tavalla tehty punaisen eri sävyistä koostuva alusmaalaus toimii erinomaisena lähtökohtana vihreäsävyiselle maisemateokselle.2. Käytä sekä kylmiä että lämpimiä vihreitä


Kun maalaat luontokuvaa, vaihtele vihreitä kylmistä lämpimiin. Käytä joihinkin osiin kellertäviä ja rusehtavia vihreitä, toisaalle sinertäviä vihreitä. Näin saat teokseesi luonnollista vaihtelua, eikä maalattu pinta näytä keinotekoiselta.

Vaihekuva maisemateoksen etenemisestä.

3. Käytä sekä puhtaita että murrettuja vihreitä


Puhtaat vihreät ovat kaikkein kirkkaimpia ja "täynnä väriä". Ne ovat kaikkein värikylläisimpiä värejä, jotka kiinnittävät huomiomme helposti. Puhtaat vihreät ovat kuitenkin niin voimakkaita, että niitä kannattaa käyttää teoksessa vain mausteena.


Luonnossa näkyy valtava kirjo erilaisia vihreitä, joista iso osa on täysin muuta, kuin kirkkainta keskivihreää. Maisemissa näkyy paljon murrettuja värejä, jotka ovat rusehtavampia ja harmaampia kuin vihreimmät vihreät.


Kun maalaat teosta, jossa on paljon vihreää, käytä reilusti erilaisia murrettuja vihreitä puhtaiden vihreiden rinnalla.

Valmis maisemateos.

Näiden ajatusten turvin vihreät maisemateokset voivat olla kiinnostavia, luonnollisia ja eläviä, sen sijaan että muistuttaisivat jalkapallokentän keinonurmea.


Maalausterveisin,


Liisa


 Tilaa kirjeeni tästä 

Liity suositulle sähköpostilistalleni ja saat parhaat ajatukseni sähköpostiisi kerran, pari kuukaudessa.

 

Kirjeessäni käsittelen esimerkiksi:

  • Miten minä teen taidetta

  • Miten sinä voit menestyä taiteellasi

  • Mitä taidekentälle kuuluu

Uskon avoimuuteen ja toistemme tukemiseen. Omi siis ideat itsellesi vapaasti. Voit myös milloin tahansa poistua listaltani.

 

Tilaa kirjeeni tästä:

Sähköpostiosoitteesi on turvassa. En milloinkaan jaa yhteystietojasi muille.