Pastellimaalauskurssi

Pastellimaalauskurssi on käynnissä! Liity mukaan verkkokurssilleni ja opiskele pastellimaalausta oman kotisi rauhassa. Kurssiin kuuluu runsaasti videomateriaalia ja mielenkiintoista tehtävää, joiden ansiosta taitosi kehittyvät nopeasti. 

"Opin tällä kurssilla paljon enemmän parissa viikossa kuin opiston kurssilla puolessa vuodessa. Kiitos todella paljon ja aion jatkossakin ottaa teidän kursseja, sillä saan niistä niin paljon iloa ja hyötyä."

– Pastellimaalauskurssin osallistuja

  • Liisa Tuimala

Kuinka luontokokemus muuttuu tauluksi

Mikä toimii sinulla suurimpana innoittaja luovalle työskentelylle? Itselläni yksi vaikuttavimmista inspiraation lähteistä on luonto, erityisesti meri. Synnyin ja kasvoin meren rannalla, joten merimaisemat ja saaristo ovat osa sielunmaisemaani.


Teokseni "Luotettava meri", joka syntyi saariston laidoilla koetuista kokemuksista.


Tässä jutussa avaan maalaukseni "Luotettava meri" syntyprosessin ja tarinan. Kirjoituksen lopusta löydät videon teoksen maalaamisesta.Tunnelmien ja aistielämysten kokemista luonnossa


Haen ideoita teoksiini kulkemalla luonnossa. Pari viikkoa sitten minulla oli mahdollisuus päästä ulkosaaristoon kulkemaan rannoilla ja kiertämään saarissa. Ulkosaaristossa on sellaista taikaa, jota en osaa sanoin kuvailla. Mitä ulommaksi merellä mennään, sitä vähemmän missään näkyy merkkejä ihmisten olemassaolosta.


Kivenjärkäleitä, merilintuja ja saariston kasvillisuutta ihmisasutuksen tuolla puolen.

Joissain saarissa on mökkejä, mutta ne ovat sähköttömiä ja usein yksinkertaisia asumuksia vailla suurempia mukavuuksia. Joissain saarissa taas on autioituneita kalastajatorppia tai vanhoja tiloja, joissa joskus asuttiin Myrskyluodon Maijan tapaan. Aivan uloimmilla saariston laidoilla on vain merilintuja, aaltojen kohinaa ja karua maisemaa.


Kun olen luonnossa, pyrin rauhoittumaan maiseman äärelle ja olemaan yhtä ympäristön kanssa. Tästä lähtökohdasta käsin saan ideat ja ajatukset luontokuviini. Jos minulla ei ole mahdollisuutta maalata paikan päällä, taltioin ympäristön tunnelman kuvin, videoin ja luonnoksin. Niiden avulla voin palauttaa mieleeni näkymät ja kokemukset, joita koin luontomatkallani.Ajatusten työstäminen näkyvään muotoon


Työhuoneellani alan työstää luonnossa keräämääni ajatus- ja kuvamateriaalia konkreettiseen muotoon. Kaikki alkaa vahvasta luonnoksesta ja toimivan sommittelun miettimisestä. Joskus kamerastani saattaa löytyä täydellinen valokuva, jota voin käyttää maalauksen pohjana sellaisenaan. Toisinaan yhdistelen elementtejä eri kuvista ja piirrän niistä luonnoksen maalauspohjalle.


Kun minulla on luonnos valmiina, sekoitan värit valmiiksi ja alan maalata kuvaa kiilapuille pingotetulle kankaalle. Päätin maalata "Luotettava meri" -teoksen alla prima -tekniikalla eli yhdeltä istumalta. Tässä näet vaihekuvan teoksen synnystä:


Kuvassa on hahmoteltuna taivas sekä keskeiset kivet. Vesi ja aallot puuttuvat.Maalaustekniikka

Koska tein tämän teoksen yhdeltä istumalta, koin tärkeäksi teosten värien ja valöörien maalaamisen kerralla oikein. Tällaisella tekniikalla kuva syntyy käsissäni niin, että siirrän näkemiäni sävyjä pala kerrallaan pohjalle siveltimenveto toisensa perään. En sekoittele värejä kankaalla, vaan otan oikeaa väriä paletilta ja lisään sen kuvaan. Kun yksi sävy on kuvassa, puhdistan siveltimen ja lisään toisen. Jatkan järjestelmällisesti tähän tapaan niin kauan, kunnes koko maalauspohja on peitossa. Tekniikka on siis aika mekaaninen ja vaatii keskittymistä siihen, mitä näkee.


Yksityiskohta "Luotettava meri" -teoksesta.


Teoksen maalaamiseen alla prima -tekniikalla kuluu aikaa yleensä parista tunnista muutamaan tuntiin riippuen kuvan koosta ja siitä, kuinka paljon kuvassa on sävyjen vaihtelua. Iso musta varjoalue on tietenkin nopea maalata, mutta kun kyseessä on veden, levän, merenpohjan ja aaltojen monimutkainen sävykirjo, jossa erilaisia värisävyjä on vieri vieressä kymmeniä, maalaaminen ottaa aikaa. Värien toistaminen kankaalle oikeaan järjestykseen on joka tapauksessa rentouttavaa.


Aivan viimeiseksi tarkistan kuvan yleisilmeen ja yksityiskohdat. Pehmennän rajapintoja, jos ne ovat jääneet liian teräviksi ja lisään väriä sinne, mihin sitä tarvitaan. Jos kuva sitä kaipaa, lisään ronskeja vetoja palettiveitsellä.Teoksen nimi kumpuaa koetuista tunteista ja mielikuvista


Kun selaan muistiinpanojani luontomatkalta ja maalaan kuvaa, pääsen takaisin siihen tunnelmaan, joka valtasi mieleni paikan päällä. Yleensä viimeistään tässä vaiheessa tunteeni ja kokemukseni alkavat saada myös sanallista muotoa. Teoksen nimi alkaa pyöriä mielessä ja pystyn sanoittamaan ne osin alitajuisetkin fiilikset, joita minussa heräsi luonnossa.


Ulkosaariston reunalla. Seuraavana vastassa on Ruotsi.

Kun liikuin ulkosaaristossa ja katsoin merta, minut valtasi turvallisuuden tunne. Vaikka maailma ympärillä kuohuu, meri pysyy. Tapahtuipa mitä tahansa, aallot tulevat aina takaisin. Lokit lentävät kuten ennenkin ja saariston oma kiertokulku jatkuu. Tässä kaikessa on jotakin luotettavaa ja järkähtämätöntä. Jotain sellaista, johon voi turvautua. Tästä ajatuksesta teos sai nimekseen "Luotettava meri".


 

Video meritaulun maalaamisesta 

Rakkaudella, Liisa


Nähdään Facebookissa ja Instagramissa!


 Tilaa kirjeeni tästä 

Liity suositulle sähköpostilistalleni ja saat parhaat ajatukseni sähköpostiisi kerran, pari kuukaudessa.

 

Kirjeessäni käsittelen esimerkiksi:

  • Miten minä teen taidetta

  • Miten sinä voit menestyä taiteellasi

  • Mitä taidekentälle kuuluu

Uskon avoimuuteen ja toistemme tukemiseen. Omi siis ideat itsellesi vapaasti. Voit myös milloin tahansa poistua listaltani.

 

Tilaa kirjeeni tästä:

Sähköpostiosoitteesi on turvassa. En milloinkaan jaa yhteystietojasi muille.