
Liisa Tuimala
15 vinkkiä, joiden avulla parannat pastellimaalauksiasi välittömästi
Jaan sinulle parhaat vinkkini pastellimaalaukseen. Ota vinkeistäni kaikki hyöty irti ja sovella ideoita käytäntöön. Varaa paikkasi myös Taidekurssien pastellimaalauskurssille, joka on alkamassa. Kurssilla saat henkilökohtaista ohjausta ja apua juuri niissä asioissa, jotka ovat sinun kannaltasi merkittäviä. Kurssilla taitosi syvenevät ja löydät oman, uniikin ilmaisusi.
1. Käytä vain korkealaatuisia pastelleja
Hyvät teokset syntyvät hyvillä pastelleilla. Korkealaatuisissa pastelleissa on runsaasti pigmenttiä ja vähemmän sideaineita. Korkeapigmenttisillä pastelleilla syntyy intensiivinen ja maalauksellinen jälki, jota huonoilla pastelleilla ei voi saada aikaan. Suosittelemiani merkkejä ovat Terry Ludwig, Schmincke, Rembrandt, Unison, Sennelier, Mount Vision ja Blue Earth.
2. Käytä pastellimaalaukseen tarkoitettuja papereita
Pastellimaalaukseen tarkoitetuissa papereissa on tekstuuria ja purentaa. Karhean pintarakenteen ansiosta pastellit tarttuvat pintaan ja pysyvät siinä. Parhaille papereille voit maalata useita värikerroksia päällekkäin. Olen listannut hyviä pastellimaalauksen papereita tähän artikkeliin ja kommentoinut niiden ominaisuuksia.
3. Käytä värillistä pohjaa
Tee pastellimaalaukset aina värilliselle pohjalle. Värillinen pohja sitoo teoksesi yhteen ja kokonaisuudesta tulee eheämpi. Värikäs pohja toimii tunnelman luojana ja ensimmäisenä värikerroksena, joka saa jäädä pilkottamaan näkyviin pastellien alta. Jos haluat teokseesi jännitystä ja energiaa, käytä pohjaväriä, joka perustuu teoksesi värimaailman vastaväriin.

4. Yhdistä teoksessasi kovia ja pehmeitä pastelleja
Aloita teoksen tekeminen kovemmilla kuivapastelleilla (esim. Rembrandt) ja siirry työn edetessä pehmeämpiin laatuihin (esim. Sennelier). Kovat kerrokset toimivat hyvin alimpina kerroksina ja pysyvät kiinni pohjassa, kun maalaat niiden päälle pehmeillä väreillä.
5. Tee thumbnaileja
Piirrä suunnittelemastasi teoksesta thumbnaileja eli pikkukuvia etukäteen, joiden avulla hahmottelet teoksen valöörejä ja sommitelmaa. Thumbnailien piirtäminen auttaa sinua luomaan dynaamisempia teoksia, joiden sommitelma on kiinnostavampi.
6. Vältä ylimaalaamista
Pastellimaalarin kannattaa opetella löytämään se piste, jossa teos on parhaimmillaan ja jonka jälkeen sen jatkaminen alkaisi viedä lopputulosta huonompaan suuntaan. Liiallinen hiominen, yksityiskohtien lisäily ja värin hierominen edes takaisin ei yleensä auta, vaan pikemminkin pilaa työn. Malta siis lopettaa ajoissa. Teos saa näyttää läheltä katsottuna rouhealta, sillä mikroskooppisen tarkka työstö saa aikaan jäykkiä ja väkinäisiä teoksia useimmilla meistä.

7. Maalaa seisten
Jos mahdollista, maalaa seisten. Istualtaan tekeminen jäykistyy ja työskentely muuttuu helpommin pipertämiseksi, jota haluamme välttää. Rentous lähtee jaloista ja lantiosta ja kun seisot, saat tämän luonnollisen rentouden käyttöösi. Seisten on mahdollista maalata rennommin ja vapautuneemmin ja nähdä teos helpommin kokonaisuutena.
8. Kuori ja katkaise pastellit
Kun poistat pastelliliidut kääreistään ja katkaiset värit pienempiin paloihin, saat enemmän ulottuvuutta maalaamiseen. Katkotuilla kärjillä voit maalata terävästi ja värien kyljillä tehdä rohkeita ja maalauksellisia vetoja. Yhtenä poikkeuksena mainitsen Sennelierin täyspitkät pastellit. Niitä ei välttämättä kannata kuoria kokonaan, sillä ne ovat todella pehmeitä ja murenevat helposti. Paperi Sennelierin ympärillä pitää pastellin kasassa maalaamisen aikana.
9. Ota tavaksesi luonnostella päivittäin
Luonnostelu on yksi parhaista keinoista ylläpitää omaa inspiraatiota ja pysyä tuotteliaana, mikä on edistymisen avain. Luonnostelun avulla taiteen tekemisen prosessi pysyy käynnissä jatkuvasti samalla, kun uusia ideoita syntyy. Luonnostelun avulla homma ruokkii itse itseään ja pääset tilanteeseen, jossa sinulla on enemmän ideoita ja innostusta kuin mitä ehdit maalata. Kirjoitin luonnostelusta oman artikkelin, voit lukea sen täältä.
10. Maalaa kerroksittain
Tee teosta kerros kerrokselta niin, että työstät samanaikaisesti koko maalattavaa alaa. Kun työskentelet näin, kokonaisuus pysyy hallinnassa ja teos rakentuu omalle perustukselleen. Vastakohtana tälle on se, että keskittyisit yhteen objektiin kerrallaan ja maalaisit sen alusta yksityiskohtaiseen loppuun saakka niin, että toiset osat pohjasta ovat vielä koskemattomia. Olen avannut erään maalaukseni syntyprosessin auki tässä artikkelissa.

11. Tee yksityiskohdat vasta lopuksi
Yksityiskohtiin panostaminen liian varhaisessa vaiheessa johtaa tekemistä harhaan. Tekemiseltä katoaa pohja ja objektit ilmestyvät kuvaan enemmän tai vähemmän irrallisina. Tee siis yksityiskohdat vasta lopuksi, kun teoksen muu kudelma on valmis.
12. Tarkista, mitä sävyjä käytät
Tämä neuvo soveltuu erityisesti kaikille niille, jotka haluavat maalata realistisesti.
Pastellimaalaukseen kuuluu rikkaat värit ja värikylläinen ilmaisu. Pastellit ovat kuin karamelleja, joita pastellimaalari voisi ahmia kaapit ja laatikot täyteen. Kuitenkin, realistiset teokset syntyvät realistisilla väreillä. Jos haluat maalata aidontuntuisesti, vältä liioittelemasta värien kanssa. Realistiset maisemat ovat joskus varsin vaatimattoman värisiä. Teokseni "Rauha" havainnollistaa hyvin asiaa. Kuva näyttää aidolta maisemalta, eikä missään ole räikyviä värejä. Kirkkaita värejä löytyy toki luonnosta, mutta sävyt kannattaa silti tarkistaa. Jostain syystä monet meistä ylikuvaavat värejä, jolloin maisema alkaa näyttää manipuloidulta.

13. Maalaa jotakin joka päivä
Kun haluat kehittyä, ota tavoitteeksesi maalata joka päivä jotakin. Aika voi olla vain viisitoista minuuttia, mutta tärkeintä on pitää pyörät pyörimässä. Maalari oppii maalaamaan maalaamalla, joten maalaa. Jos ajatus tuntuu hankalalta, pidä välineet aina helposti saatavilla ja ota tavaksesi tehdä rentoja luonnoksia (ks. artikkelini luonnostelusta). Tämä todella auttaa. Keskity maalaamaan pienikokoisia teoksia, jolloin koet aikaansaamisen tunteen jo lyhyessä ajassa.
14. Tee tutkielmia
Aina ei tarvitse maalata valmiita teoksia. Tee tutkielmia ja harjoituksia, jotka auttavat sinua oppimaan eri tekniikoita. Harjoittele esimerkiksi sitä, miten voisit maalata puiden lehvistöjä tai veden heijastuksia. Tee aiheista erilaisia kokeiluja ja testaa, miten pääset parhaaseen lopputulokseen. Tutkielmien kautta opit valtavasti, ja tämä oppi siirtyy väkisinkin tuleviin maalauksiisi.
15. Hanki ohjausta
Osallistu pastellimaalauskurssille kotipaikkakunnallasi tai netissä. Kirjat ja Youtube-videot voivat auttaa sinua jonkin verran, mutta hyvä henkilökohtainen ohjaus on takuuvarma tie kehittymiseen. Jos haluat minun ohjaukseeni, liity Taidekurssien pastellikurssille, joka on alkamassa pian. Kurssi keskittyy maisemien tekemiseen kuivapastelleilla.
Rakkaudella,
Liisa