Pastellimaalaus 

PERUSINFOA KUIVAPASTELLEISTA Pastellit ovat väripigmenteistä ja sideaineista koostuvia väritankoja, joiden avulla taiteilija voi loihtia upeita maalauksia. Pastellit jakautuvat niin sanottuihin kuivapastelleihin (engl. soft / hard pastels) ja öljypastelleihin. Tällä sivulla puhun kuivapastelleista ja niiden käytöstä.

ERILAISIA KUIVAPASTELLEJA Kuivapastellien joukosta löytyy kovia, keskikovia ja pehmeitä väritankoja sekä pastellikyniä useilta eri valmistajilta. Kovimmat pastellit sekä pastellikynät sopivat hyvin piirtämiseen ja luonnosteluun ja pehmeät maalausten tekemiseen. Erilaisia pastellilaatuja on mahdollista yhdistää samassa teoksessa kerroksittain.

PASTELLIMAALAUKSEN OMINAISPIIRTEITÄ Kuivapastellien käyttö ovat hieman pölyävää, joskin todella innostavaa ja rentohenkistä. Pastelleilla maalataan yleensä kuivana, mutta väritangot liukenevat myös veteen. Korkeapigmenttisillä kuivapastelleilla saa helposti maalattua uskomattoman rikkaita ja värikylläisiä teoksia. Erilaiset pastellit ja alustat mahdollistavat niin rennon kuin täysin fotorealistisenkin jäljen syntymisen. Lyhyesti sanottuna: kuivapastellien avulla on mahdollista piirtää tai maalata mitä vaan.
 

5 vinkkiä parempiin pastellimaalauksiin

Mietitkö, miten upeat pastellimaalaukset syntyvät? Tässä sinulle viisi vinkkiä parempiin pastelliteoksiin.

1. Panosta väreihin. Rikkaat pastellimaalaukset syntyvät rikkailla väreillä. Suosittelemiani merkkejä ovat Terry Ludwig, Schmincke, Rembrandt, Unison, Sennelier, Mount Vision ja Blue Earth.

2. Valitse pohja, jossa on purentaa. Karheat paperit ja levyt ottavat enemmän värikerroksia vastaan kuin sileät paperit. Kun hankit pohjia, valitse aina pastellimaalaukseen tarkoitettuja papereita ja levyjä.

3. Kuori ja katkaise pastellit. Kun poistat pastelliliidut kääreistään ja katkaiset värit pienempiin paloihin, saat enemmän ulottuvuutta maalaamiseen. Katkotuilla kärjillä voit maalata terävästi ja värien kyljillä tehdä rohkeita ja maalauksellisia vetoja.

4. Maalaa pystyasennossa. Kun asetat pohjan tai levylle kiinnitetyn paperin pystyasentoon maalaustelineeseen, ylimääräinen pöly putoaa pois ja voit keskittyä oleelliseen.

5. Käytä värillistä pohjaa. Värillinen pohja sitoo teoksen yhteen ja antaa sille syvyyttä ja tunnelmaa. Osa pohjasta voi jäädä pilkottamaan näkyviin.

 Pastellimaalarin paperit ja pohjat 

PARHAAT ALUSTAT PASTELLIMAALAUKSEEN

Canson Mi-Teintes -paperi

Cansonin Mi-Teintes -pastellipaperia valmistetaan lähes kaikissa sateenkaaren väreissä. Paperi on suosittua, mutta ei paras mahdollinen rikkaiden maalausten tekemiseen. Paperi asemoituu pastellipaperien maailmassa sileähköön ja ohueen päähän, eikä sille ei pysty maalaamaan kovin montaa kerrosta päällekkäin. Paperi on painoltaan 160 g / neliömetri ja se soveltuu parhaiten piirrosten tekemiseen ja luonnosteluun.

Canson Mi-Teintes Touch -paperi

Cansonin Mi-Teintes Touch on päällystetty paksuhko paperi, jolla on hyvä purenta. Paperi ottaa vastaan useita värikerroksia ja sitä saa monessa eri väreissä. Paperin paino on 350 g / neliömetri ja sen pinta on mokkamainen.

Clairefontaine Pastelmat -pastellipaperi

Pastelmat-paperi on jämäkkää kartonkia (paino 360 g), jonka pinta on samettimainen. Vaikka paperi on pehmeän oloinen pinnaltaan, sillä on mahdollista työskennellä todella tarkasti. Tämä paperi on todella suosittua pastellimaalarien keskuudessa ja osa tekee tälle alustalle täysin fotorealistisia pastellimaalauksia.  Pastelmatia myydään lehtiöinä ja irtoarkkeina useissa eri väreissä. 

Sennelier La Carte -pastellipaperi

Sennelierin pastellipaperi on pinnaltaan hiekkapaperimainen. Sain näytekappaleen tätä paperia tilaamieni kuivapastellien mukana ja ihastuin siihen heti. Paperin paino on 360 g.

UART Sanded Pastel Paper -pastellipaperi

Kuten nimikin kertoo, UART-pastellipaperin pinta on hiekkapaperimainen. Tämä paperi on todella suosittua pastellimaalareiden keskuudessa. Paperia myydään eri väreissä ja saatavilla on arkkeja ja lehtiöitä. UART Sanded Pastel Paper -paperia valmistetaan sekä sileämmillä että karheammilla pintarakenteilla.

VIE PASTELLIMAALAUKSESI UUDELLE TASOLLE!

Lataa maksuton pohjustereseptini

  • Helppo sekoittaa muutamasta yksinkertaisesta aineesta

  • Pohjastasi tulee rikas, elävä ja hiekkapaperimainen

  • Pohja ottaa vastaan lukuisia värikerroksia

  • Pohjasta tulee kestävä ja korkealaatuinen

  • Voit värjätä pohjusteen minkä väriseksi tahansa

  • Sopii paperille, pahville, puulevylle, kartongille jne.

Lataa maksuton resepti pastellimaalauksen pohjustamiseen

Kiitos! Lähetän ohjeen sähköpostiisi.

 

 Pohjan tekeminen itse 

MITEN HYVÄ PASTELLIPOHJA TEHDÄÄN ITSE?

Teen nykyään lähes kaikki pohjani itse. Olen siirtynyt käyttämään omaa pohjustetta, koska minun mielestäni omat teokseni onnistuvat parhaiten, jos teen pohjan itse. Esimerkiksi tämä teos on syntynyt itse pohjustamalleni pohjalle:

Pastelli_kuivapastelli_maalaus_maisema.j

Karhea, hiekkapaperimainen pinta

 

Oman pohjusteen käytössä on muitakin hyötyjä. Ensinnäkin: Pohjusteen avulla pohjan pinta muuttuu erittäin ihanteelliseksi juuri pastellimaalausta ajatellen. Pinta on sopivan karhea ja siinä on purentaa. Pohjusteen ansiosta pinta ottaa vastaan lukuisia värikerroksia, mikä vastaa parhaita markkinoilla olevia hiekkapintaisia pastellipapereita.

 

Jos haluat tehdä teoksesi erittäin sileille tai samettimaisille pinnoille, tämä pohjuste ei ole sinua varten. Reseptilläni syntyy nimittäin hiekkapaperimaista pintaa.

Kaikki värit mahdollisia

Oman pohjusteen tekeminen on vaivatonta ja helpottaa maalarin elämää. Kun minulla on valmista pohjustetta työhuoneellani, voin muuttaa käytännössä minkä tahansa alustan erittäin hyväksi pastellimaalauksen pohjaksi. Päätän myös värin ja teoksen koon itse. Pohjustepurkki ateljeen hyllyllä on erityisen ihana asia silloin, kun luottopaperit ovat loppumassa. Kaiken lisäksi oma pohjuste on edullista.

Kokeile pohjustamista itse!

Olen jakanut käyttämäni pohjustereseptin muille maalareille ja voit ladata sen tuosta ylhäältä. Pohjuste levitetään alustalle ison maalipensselin avulla, joten tarvitset sellaisen. Reseptistä selviää, mikä on homman juju ja "salainen ainesosa".

Pohjuste on gessopohjainen, joten se tarttuu kaikille pinnoille, joille gessokin tarttuu. Voit siis muuntaa pahvit, puulevyt, kangaspahvipohjat, paperit ja muut vastaavat erityisen hyviksi pastellimaalauksen pohjiksi. Kokeile siis pohjusteen tekemistä ja testaa seuraavaa maalaustasi itse pohjustamallesi pohjalle. Minun mielestäni oma pohja lisää taiteilijan teokseen ilmaisuvoimaa ja tekee siitä hienolla tavalla entistäkin henkilökohtaisemman.

 Aiheeseen liittyvää